ADRI SCHOKKER STRP TALENT PIT AWARD 2011

ADRI SCHOKKER WINT MET ‘RECONSTRUCTION OF A CATASTROPHE’ DE STRP TALENT PIT AWARD 2011

vrijdag 25 november 2011
Adri Schokker wint met Reconstruction of a Catastrophe de STRP Talent Pit Award 2011
Van lacherig je profiel laten fotograferen tot een waar slagveld, waarbij jouw lichaam in een bak met honderden doden terecht komt. Adri Schokker wist met zijn werk ‘Reconstruction of a Catastrophe’ de jury te overtuigen van zijn talent. Het STRP publiek was vooral gecharmeerd van het werk ‘Hourglass’ van Sandra Stoycheva, die dan ook op de valreep de ‘Public’s Choice Award’ won.


Vivian van Gaal overhandigt de Talent Pit bokaal, gemaakt door kunstenaar Gijs van Bon
Foto: Boudewijn Bollmann

 

Tien genomineerden maakten kans op een geldprijs van €1000, een expositie plek tijdens de volgende STRP editie en een masterclass van V2/Nimk the agency. De jury bestond uit Sander Veenhof (AR mediakunstenaar), Ine Poppe (gepassioneerd art & technology journaliste bij NRC Handelsblad), Vivian van Gaal (kunstprogrammeur STRP Festival) en juryvoorzitter Margriet Schavemaker (hoofd collectie en onderzoek Stedelijk Museum).

De lijst met genomineerden kwam voort uit verschillende disciplines; van dans tot software tot beeldende kunst als gemene deler bevinden ze zich allemaal op het snijvlak van kunst en technologie.

 De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de projecten, maar miste soms wel een bepaalde reflectie op de maatschappij in de werken. De uitverkoren winnaar Adri Schokker daarentegen baseerde zijn werk op de aardbeving in Japan. Zijn werk loopt parallel aan het gebrek aan emotie die je kunt ervaren wanneer je bijvoorbeeld op het nieuws geconfronteerd wordt met beelden van de meest verschrikkelijke rampen of slagvelden. Wat gebeurd er als je zelf onderdeel bent van de ramp, wanneer je, je eigen lichaam in het slagveld ziet liggen?

De bezoeker begint bij de installatie van Schokker in een ruimte waar je een keuze kunt maken uit verschillende lichaamsprofielen. Handjes in de lucht? Een been omhoog? Hierna wordt er van jouw foto razendsnel een miniatuur 3D print gemaakt, waarna jouw lichaam in de catastrofe wordt geplaatst. Opeens is er een omslagpunt en blijkt de installatie helemaal niet zo grappig te zijn. Adri Schokker wil zelf de installatie en vooral het slagveld groter maken. Daarnaast zou hij ieder poppetje een chip mee willen geven, zodat je later je zelf met een soort metaal detector terug kunt vinden tussen de duizenden ‘doden’.

De jury was overtuigd door de manier waarop Schokker begint met interactieve lol die vervolgens wordt getransformeerd naar een klein beeldhouwwerk waar je toch een nare smaak aan overhoudt. Met andere woorden, Schokker speelt met de conventies van interactieve media kunst en dwingt zijn publiek om te reflecteren op hun verwachtingen.

 ‘Public’s Choice’ winnaar Sandra Stoycheva krijgt in het juryrapport al een eervolle vermelding. De jury vond haar werk poëtisch en esthetisch, een klein werk dat direct museum potentie heeft. Niet voor niets won zij dan ook de publieksprijs met ‘Hourglass’ een zandloper die een nieuwe kijk op tijd geeft. In plaats van boven naar beneden, stroomt de vloeistof omhoog, wat een tegengesteld beeld op de tijd oplevert.

STRP Festival vindt het belangrijk deze jonge talenten een podium te bieden in de donkere tijden die vooral mediakunst tegemoet gaat. Dit jaar presenteert Joris Strijbos, de winnaar van vorig jaar, zijn werk Phase=Order op de STRP EXPO.


STRP Festival


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *