Overslag van ideeën en hedendaagse kunst

MOBI EN NP3.TMP

Creatieve industrie presenteert zich in een containercomplex

Dagblad van het Noorden: 20 maart 2012, pag. 30/31
Door Joep van Ruiten

Groningen
De creatieve industrie. Je hoort er veel over, maar ziet het nauwelijks.Dat wil zeggen: tot voor kort. In het Ebbingekwartier, even buiten het centrum van Groningen, gingen onlangs de deuren van MOBi open: 1000 m2 met presentatie- en werkruimten voor kunstenaars en verwante geesten, op een steenworp afstand van de cultuurbolwerken Simplon en Het Paleis. Vanaf de straat gezien, doet MOBi denken aan een terminal. Het gebouw bestaat uit containers die de wereld hebben gezien, maar in Groningen zijn het bouwstenen voor projectruimte NP3.tmp (de begane grond en de buitenruimte) en een bovenverdieping waar zes ateliers zijn gevestigd. Samengevat: een plek voor overslag voor ideeën en hedendaagse kunst. Drijvende krachten achter MOBi zijn Gea Smidt, Ruud Akse en Zwaan Ipema. Smidt is kunstenaar en ondernemer, Akse en Ipema zijn de gezichten van het Groninger kunstenaarsinitiatief NP3. Met hulp van onder meer woningcorporatie Nijestee, de provincie en de stad Groningen kregen ze de handen op elkaar voor een project dat elders in het land geen vergelijk kent. MOBi en haar gebruikers hebben grootse plannen. Begrippen als experiment, innovatie en duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol.Het verzamelgebouwis bijvoorbeeld ontworpen om energieneutraal te zijn. Het gebouw kan eenvoudig uit elkaar worden gehaald omvervolgens opgesplitst of als geheel elders teworden opgebouwd – in Groningen, of waar dan ook ter wereld. Vooralsnog blijft het vijf jaar in het Ebbingekwartier gevestigd waar het als schakel moet dienen tussen kunstenaars en bedrijven. Daarbij komen ideeën van kunstenaars ten goede aan ondernemers en vice versa. Zo gaat MOBi samenwerken met TNO- Groningen en met EnTranCe, een initiatief van BAM, GasTerra, Gasunie, Hanzehogeschool Groningen en Imtech. Aldus wordt een bijdrage geleverd aan de maatschappij, cultuur en economie. Twaalf lokale kunstenaars hebben vooralsnog voor één jaar een atelier bemachtigd om te werken, te experimenteren en samenwerkingsverbanden aan te gaan. In de openingstentoonstelling van NP3.tmp op de begane grond presenteren tot half april vier kunstenaars werk aan het publiek: Daan Samson, Anno Dijkstra, Willum Geerts en Wouter Huis. Zowel in als naast de containers, maar allemaal onder één dak.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *