KNARSEN EN ZOEMEN

Knarsen en Zoemen   |   Kasper van Hoek    |   Zimoun

Speciaal voor de unieke locatie, de 500 m2 industriële containerkunsthal NP3.tmp en in het kader van het Time Shift Festival ontwikkelen de Zwitserse kunstenaar Zimoun en de Groningse kunstenaar Kasper van Hoek nieuw werk. Beide kunstenaars realiseren op hun eigen unieke wijze vernieuwende, transdisciplinaire geluidssculpturen op de grenzen van kunst en muziek en/of geluid. Ervaar gratis de ‘knarsende’ geluidsconstructies van Kasper van Hoek en de ‘zoemende’ architectonische platformen van Zimoun.

 

ZIMOUN

De op architectuur geïnspireerde, indrukwekkende geluidsplatformen van de Zwitserse kunstenaar Zimoun zijn altijd opgebouwd uit eenvoudige en functionele materialen. De eenvoud van de materialen en de strikte, perfecte structuren van het bouwwerk zorgen voor een unieke spanningsboog, waarbinnen minimalistische installaties bijna obsessieve mechanische ritmes en/of trillingen voortbrengen.Voor het eerst toont Zimoun op deze manier zijn werk in Nederland en wordt de bezoeker meteen bij binnenkomst in NP3.tmp begroet door  de torenhoge, zoemende installatie. Het architectonische platform is gemaakt van 140 kartonnen dozen, 140 kleine elektrische motoren, millimeterdunne koperen en metalen bedradingen en 140 witte, maagdelijke katoenen balletjes. De constant aangedreven balletjes, ieder in een eigen ritmiek, brengen door het beroeren  van de kartonnen dozen, een bijna orchestraal geluid voort. Maar de beleving en de associaties die het werk oproepen ontstaan allemaal in het oog en oor van de bezoeker.

Een detail van de geluidssculptuur van Zimoun in NP3.tmp vindt is hier: http://youtu.be/wVJGd32Qg5M

Naast deze overweldigende fysieke ingreep van 12 m x 4,20 m toont Zimoun ook een unieke serie van vier films, waarin zijn fascinaties en onderzoekende mentaliteit duidelijk worden: van houtwormen in boomstronken tot metalen spanen in magnetische velden.

 

KASPER VAN HOEK

Kasper van Hoek is instrumentenbouwer, muzikant en (geluids)kunstenaar. De afgelopen weken werkte Kasper in NP3.tmp aan nieuwe vindingrijke en technische concepten, installaties waarbij hij de interactie tussen object, geluid en het publiek (onder)zoekt. Het werk van Kasper kenmerkt zich door een eigen krachtige puurheid in het gebruik van materiaal en techniek: experimentele, interactieve installaties waarbij geluid, snaren en zelfontwikkelde hardware centraal staan. Tussen deze unieke constructies van hout en kunststof, hangend aan instrumentensnaren, knarsende geluidseffecten en uitnodigende draaiknoppen, dompelt de bezoeker zich onder in de vervreemdende wereld van klanken en trillingen. Het werk van Kasper wordt in ‘beweging’ gebracht door de actieve rol van de bezoeker, het ontvangen en zenden van eigen voortgebrachte ‘audiodata’.

 

Locatie: NP3.tmp, Kolendrift 13, Groningen
Projectperiode: 10 april t/m 8 juni 2013
Open: woe t/m zat 14.00 – 18.00 uur
LET OP: Speciale openingstijden Time Shift Festival: dagelijks van 14.00 – 20.00 uur

 

NP3_zimoun
Titel / kunstenaar/foto: 140 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes 60x60x60cm / Zimoun 2013 / Jan Tengbergen

 

KVH1060759C
Titel / kunstenaar/foto: … / Kasper van Hoek 2013 / Jan Tengbergen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *